• +386 51 328 208
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Novice

V našem klubu trenirajo in tekmujejo otroci in mladostniki iz vse domžalsko-kamniške regije. Skupaj imamo v tekmovalnih in rekreativnih programih ter v plavalnih šolah preko 300 članov.

Sandi Uršič

Pogovor s Sandijem Uršičem, predsednikom Plavalnega kluba Kamnik ob začetku nove sezone

Plavalci Plavalnega kluba Kamnik nas že vrsto let razveseljujejo z odličnimi rezultati na domačih in mednarodnih tekmovanjih ter dosegajo naslove državnih prvakov. Zadnja sezona, ki se je zaključila letos julija z državnimi tekmovanji za vse kategorije plavalcev, je bila še posebej uspešna. O uspehih in načrtih Plavalnega kluba Kamnik smo se pogovarjali s predsednikom kluba, Sandijem Uršičem.



V mesecu juliju smo spremljali in poročali o odličnih rezultatih kamniških plavalcev na državnih tekmovanjih. Kako ocenjujete preteklo sezono?
Zadnja sezona (2017/2018) je bila ena najuspešnejših sezon v zgodovini kluba in z veseljem sem spremljal uspehe naših plavalk in plavalcev, ki so skupaj s trenerji potrdili, da je Plavalni klub Kamnik nekaj najboljšega, kar ima naš Kamnik. Ponosen sem, da se naši plavalci po rezultatih lahko kosajo s plavalci ostalih slovenskih klubov, ki imajo veliko boljše pogoje za delo in lasten bazen.


Lahko izpostavite najboljše dosežke vaših tekmovalcev v pretekli sezoni? Kaj je po vašem mnenju razlog za tako uspešno sezono?
 
Najprej bi želel pohvaliti vse plavalke in plavalce Plavalnega kluba Kamnik in lahko rečem, da so presegli moja pričakovanja. Zame so vsi prvaki, saj so pokazali velik napredek in izboljševali osebne rezultate, predvsem pa zato, ker vsak dan namenijo večino svojega prostega časa za treninge.Izpostavim pa lahko, da smo se vsi veselili uspehov Eve in Jerneja, ki sta postala kadetska državna prvaka, Živa, Lara, Marja, Iza in Jaka so postali državni podprvaki, medalj na poletnih državnih prvenstvih je bilo res veliko. Vse to je rezultat zelo dobrega dela trenerjev in velikega odrekanja plavalk in plavalcev.


Kaj pa je vas zaneslo v plavalne vode?

Moj starejši sin Jan je plavanje izbral za svoj šport in tako se je pridružil Plavalnemu klubu Kamnik ter treniral 10 let, letos pa je s treningi zaključil oziroma si vzel pavzo.


Kako ocenjujete delovanje kluba pod vašim vodstvom, bi kaj izpostavili?

Pred šestimi leti sem sprejel izziv in prevzel vodenje kluba, a težko ocenjujem samega sebe. Mislim, da v športu o delu govorijo rezultati in zadovoljstvo plavalcev, trenerjev in staršev. Dosežki so vselej rezultat timskega dela in pozitivne klime in izpostavil bi, da smo starši plavalcev kot ena velika družina, ki vsak po svojih močeh prostovoljno pomaga pri delu v klubu. Tukaj je pa še finančna plat delovanja, ki je zaradi vsakodnevnih voženj v Radovljico za nas velik zalogaj. Dejstvo je, da brez sredstev glavnega sponzorja Calcita in proračunskih sredstev Občine Kamnik, naše delovanje v tej obliki ne bi bilo možno. Zimska sezona je veliko breme in zato si tako zelo želimo boljših pogojev.


Koliko otrok šteje vaša plavalska družina in od kod prihajajo?

V našem klubu trenirajo in tekmujejo otroci in mladostniki iz vse domžalsko-kamniške regije. Skupaj imamo v tekmovalnih in rekreativnih programih ter v plavalnih šolah preko 300 članov.


Poleg tekmovalnega dela klub izvaja tudi druge programe plavalnega opismenjevanja, bi nam jih opisali? Kako pomembno vlogo imajo te dejavnosti za klub?

V Plavalnem klubu Kamnik imamo dve tekmovalni skupini, izvajamo pa še plavalne tečaje za otroke, plavalno šolo za otroke, rekreativno plavanje za odrasle, rekreativno plavanje otrok in mladostnikov, družinsko plavanje in plavalno akademijo. Te aktivnosti so temelji našega kluba. Plavalni bazen v centru Cirius je idealen za učenje plavanja, žal smo omejeni s termini in velikostjo bazena tako, da je povpraševanja na začetku sezone več, kot imamo prostih mest. Otrokom je potrebno čim prej omogočiti prvi stik z vodo, da se naučijo plavalnih osnov, saj s tem poskrbimo tudi za njihovo varnost, ko so ob vodi. Po mojem mnenju je plavanje ena najboljših rekreativnih dejavnosti, tako za odrasle kot za otroke, saj deluje celo telo, teža oz. obremenitev je enakomerno razporejena.

Plavalni klub Kamnik je prepoznaven tudi po mednarodnem plavalnem mitingu Veronika, ki je letos konec junija potekal že 17. Kakšen pomen ima miting za vaš klub? Kdo vse sodeluje pri njegovi organizaciji?
Miting Veronika je najpomembnejša in največja prireditev, ki jo naš klub organizira. Je eden večjih kamniških športnih dogodkov in je za klub tudi pomemben vir prihodkov. Hvaležen sem takratni ekipi, da je pred sedemnajstimi leti začela z organizacijo tekmovanja, kjer še zadnjič pred državnimi prvenstvi plavalci preverijo svojo formo v 50 in 100 m disciplinah. Je pa miting tudi velik organizacijski zalogaj za naše starše, ki veliko prostega časa vložijo v pripravo in izvedbo dogodka ter se vedno izkažejo z odlično organizacijo v zadovoljstvo vseh udeležencev.


Bo 18. plavalni miting Veronika prinesel kakšne spremembe?

Za naslednje leto je cilj, da na obnovljeni bazen Pod Skalco privabimo več tujih plavalk in plavalcev, saj bazen končno izpolnjuje FINA norme in bo Plavalni miting Veronika lahko vpisan v mednarodni koledar.


V klubu že leta skupaj z drugimi »vodnimi« klubi opozarjate na težke pogoje dela, ker Kamnik nima lastnega bazena. Kako aktiven je klub v iskanju različnih možnosti reševanja te težave?

V klubu smo že dolgo aktivni, tako pri odgovornih na občini kot z ozaveščanjem javnosti. Pred štirimi leti smo skupaj z vaterpolisti in triatlonci, začeli s pobudo za izgradnjo pokritega bazena, ustanovljen je bil proračunski sklad za izgradnjo pokritega bazena. Začetek je bil obetaven, žal pa so naše aktivnosti v veliki meri odvisne od odzivnosti občinske uprave. Nimamo časa za sestanke z enakim dnevnim redom. Izhajam iz gospodarstva in nisem vajen prestavljati ciljev in prioritet. Trudili smo se povezati vse akterje, ki že imajo infrastrukturo, vendar to zaradi medsebojnih nesoglasij posameznikov ni prineslo rezultatov. Žalosti me, da je pokriti bazen vsake štiri leta med prioritetami, potem pa le to ostane na papirju.


V zvezi s pokritim bazenom se je v preteklosti pojavljalo, kar nekaj lokacij. Katera od teh pa bi bila najboljša za plavalce in zakaj?

Moj odgovor na takšna vprašanja je vedno enak. Vse, kar bo bližje kot Radovljica, je za nas super. Bil bi pa že čas, da bi lokacijam dodali številke, saj dokler ne vemo, koliko bi nas stala izgradnja in vzdrževanje bazena za vsako od omenjenih lokacij, se težko odločamo, katera bi bila boljša. Nismo plavalci tisti, ki odločamo o lokaciji, mi smo samo športniki, ki si glede na tradicijo in rezultate zaslužijo ustrezen vadbeni objekt v svoji občini.


Po enomesečnem premoru se je za plavalce Plavalnega kluba Kamnik že začela nova sezona. Kako ste jo začeli?

Res je, plavalci imajo le mesec avgust na voljo, da si lahko privoščijo počitnice in odpočijejo od treningov. S septembrom pa se zgodba zopet začenja na novo. Po nekaj mesecih treninga na domačem bazenu bomo zopet gostje v Radovljici. Treniranje na domačem bazenu poleg dobrih štartnih blokov, prinaša tudi ogromen prihranek časa, saj plavalci prihranijo 2 uri časa, ki ga sicer vsak dan izgubijo za vožnjo na treninge v Radovljico in nazaj. Če bi lahko celo sezono trenirali na domačem bazenu, bi lahko dosegali še večje uspehe in omogočili plavalcem, da aktivno trenirajo tudi, ko postanejo srednješolci in se njihove šolske obveznosti močno povečajo.


Kakšni so načrti za prihajajočo sezono, tako rezultatski kot splošni načrti kluba?

Načrti so visoki. Z rezultati želimo poseči po uvrstitvah na mednarodna tekmovanja. Jernej in Eva že nekaj časa trkata na vrata reprezentance. Na splošno si želim, da bo klub med najboljšimi tudi po organizacijski plati, da bodo naloge bolj razdeljene med starše, saj denarja za profesionalno administracijo žal nimamo.


Pogovor je vodila Helena Končar.